Lyfta Hackathon 2017

Päätimme suunnata hankkeen riittävän laajalle joukolle. Lukiossamme toteuttava tiimijakso toi ratkaisun tähän. Toteutimme hankkeen ensimmäisen osan ensimmäisen opintovuoden yleislinjalaisten kanssa. Mukana oli siis 140 opiskelijaa ja 6 opettajaa.

Yhteistyöhön lähti mukaan Lyfta, jolla on asiantuntemusta opetusalalta, virtuaalitodellisuudesta sekä kestävän kehityksen teemoista. Lyftan kanssa suunnittelimme viikon mittaisen opetuspaketin.

Lyfta tuli tapaamaan tiimijakson alussa opiskelijoita, esitteli toimintaansa (mm. Awra Amba – ja Dinner 360 -ympäristöt) ja kartoitti opiskelijoiden toiveita. Tapaamisessa käytettiin kahta kieltä: englantia ja suomea. Opiskelijoille kerrottiin myös, että seuraavassa tapaamisessa englanti on yhä työkieli. Opiskelijoista jokainen kävi myös vr-maailmassa tutustumassa Awra Amban kylään noin minuutin ajan. Monelle se oli ensimmäinen vr-kokemus. Lyftan vr-maailmojen tarinat veivät kestävän kehityksen teemoihin.

Kuukauden päästä sitten koitti varsinainen työjakso, joka kesti neljä päivää. Ensimmäisenä päivänä käytiin läpi tarinankerronnan elementtejä. Kuinka avata toisen ihmisen elämää – ehkä toisenlaisessa elämäntilanteessa tai kulttuurissa? Lisäksi tutustuttiin Agenda 2030 –tavoitteisiin tarkemmin (edellisenä päivänä oli ollut lyhyt esittely oppitunnilla). Opiskelijat hakeutuivat kiinnostuksensa mukaan tutustumaan tarkemmin yhteen tavoitteisiin – ja näin muodostuivat suunnittelutiimit.

Toisena päivänä tiimit rakensivat omaan kestävän kehityksen tavoitteeseen sopivan tarinan ja suunnittelivat vr-maailman, jossa se esitetään. Lisäksi he suunnittelivat myyntipuheen, sillä varsinaiseen tuotantoon pääsi vain kuusi äänestyksellä valittua.

Kolmas päivä alkoi pitchauksella eli myyntipuheilla. Esityksissä nousi esille hienoja ideoita jokaisesta kestävän kehityksen tavoitteesta. Äänestyksessä kuitenkin vain kuusi pääsi jatkoon, mutta jokainen opiskelija jatkoi jossakin tuotantotiimissä. Syntyi siis noin 20 hengen tiimejä, joissa roolit vaihtelivat tuottajasta käsikirjoittajaan, kuvaajaan ja moneen muuhun. Jokaiselle löytyi oma työ tuotannossa. Päivän aikana idea rakennettiin loppuun, kuvattiin ja vietiin virtuaalimaailmaan.

Neljäntenä päivänä oli jäljellä töiden esittely. Kaikissa kuudessa työssä tuli kestävän kehityksen kyseinen tavoite hyvin esille, idea oli omaperäinen ja toteutettiin erilaisia vr-kerronnan mahdollisuuksia. Opiskelijat palkitsivat tiimeistään kovimman työntekijän, innovaattorin ja koordinaattorin. Palkinto jaettiin nopeasti tiimeissä (karkkipussit), sillä palkitut halusivat korostaa yhteistyön merkitystä.

Hienointa viikossa oli jokaisen osallisuus ja erilaisten tekijöiden merkitys tuotannossa. Tiimityö, rohkeus viedä ideoita eteenpäin ja tiedon hakeminen näkyivät töissä. Opettajien näkökulmasta tässä kohtasivat hienosti eri oppiaineiden tavoitteet – lisäksi saimme hienon koulutuksen vr-maailman tarinankerrontaan! Kestävän kehityksen tavoitteet sisältönä toimivat todella hyvin, koska niiden konkreettista merkitystä joutui pohtimaan rakentaessa tarinaa. Oppiminen perustui siis oivaltamiseeen.

Linkit tiimien Viwer 360 julkaisuihin alla, joiden kautta Agenda 2030 asioita käsitellään. Jokainen otsikko on linkki 360 ympäristöön, jonka tiimit tuottivat ja alla lyhyt kuvaus ideasta. Sivuston lopussa löydät tiimien esittelyvideoihin linkin.

Valintasi vaikuttavat

Interaktiivinen matka vastuulliseen kuluttamiseen

Yleistä

Mitä vastuullinen kuluttaminen on ja miten omat tekomme vaikuttavat siihen? Näihin kysymyksiin koitimme vastata tehdessämme 360 ֯ -maailman ja tavallisten videoiden hybridiä. Nuorina halusimme tehdä työstä meidän näköisemme ja koskettaa katsojia arkisten tilanteiden kautta. Teimme tuotoksesta interaktiivisen painottaaksemme katsojan omien valintojen vaikutusta yhteiseen ympäristöön.

 

Tavoitteet

  • Haluamme tuoda uusia vaihtoehtoja kuluttajien jokapäiväisiin valintoihin.
  • Tarkoituksena on saada kuluttajat ajattelemaan ympäristöystävällisemmin ja näin edistää kestävän kehityksen periaatteita.
  • Emme oleta työn tekevän suurta muutosta, mutta toivomme sen lisäävän tietoisuutta ja pistävän kuluttajat miettimään päätöksiään.

Toteutus

  • Jakaannuimme kolmeen ryhmään ajankäytön maksimoimiseksi. Videoiden käsikirjoittaminen, kuvaaminen ja editointi toteutettiin kahtena päivänä. Videoiden interaktiivisuus tehtiin H5P:n avulla ja sitten ne liitettiin Viwerin 360 kuvien julkaisujärjestelmään.

Kohderyhmä

  • Kohderyhmään kuuluvat kaikenikäiset, sillä kaikilla on parannettavaa vastuullisessa kuluttamisessa.
  • Tuote on suunnattu etenkin nuorille, koska se on tehty nuorille läheisestä näkökulmasta

Ilot ja haasteet

  • + Laaja-alainen työ
  • + Työn sujuva toteutus
  • – Tiukka työaika
  • – Vähäinen perehdytys teknisiin apuvälineisiin

Kehitys ideoita

  • Dubattua puhetta ja infotekstit useammalla kielellä
  • Lisää vastuulliseen kuluttamiseen liittyviä ja suurempaa kohderyhmää koskettavia videotarinoita
  • Vaihtoehtolinkkien visuaalisen ilmeen kohennus
  • 360-tilassa toimivat infotekstit

Tekijät

  • Aapo Piirainen, tuottaja ja editoija
  • Joonatan Bruun, käytettävyyssuunnittelija
  • Tiitus Heikkinen, 360 ֯ –kuvaaja

Kierrätys

  • Eveliina Laitinen, valokuvaaja
  • Katariina Korhonen, käsikirjoittaja
  • Viivi Kurppa, infoteksti

Ostopäätös

  • Elina Luoranen, valokuvaaja
  • Alma Kukkala, käsikirjoitus
  • Eveliina Räisänen, käsikirjoitus
  • Beata Karlstedt ääninäyttelijä,
  • Kalle Onatsu valokuvaaja,
  • Eelis Eskanen valokuvaaja

Ruokahävikki

  • Krista Korhonen, näyttelijä
  • Rosa Korhonen, infoteksti
  • Emma Mikkonen, valokuvaaja
  • Emmi Leskinen, valokuvaaja
  • Helmi Kokkonen, käsikirjoittaja
  • Milla Mikkonen, käsikirjoittaja

Infotekstit virtuaaliympäristöön

  • Elina Luoranen

Klikkaa kuvaa päästäksesi Viwer 360 ympäristöön “Valintasi vaikuttavat”

 

 

Pieniä tekoja ison asian puolesta

Työskentelimme viikon Agenda 2030-tavoitteiden parissa. Meidän tiimimme aiheena oli ilmastoteot, eli aihe numero 13.  Kyseisen osan tavoitteena on puuttua kiireellisesti ilmastonmuutokseen ja toimia vaikutuksia vastaan. Valitsimme ilmastoteot aiheeksemme, koska siihen liittyvät tavoitteet ovat hyvin tärkeitä ja ajankohtaisia. Ilmastonmuutokseen pystyy jokainen pienilläkin teoillaan vaikuttamaan.

Tuotoksemme koostui 360-kameran kuvista sekä muusta kuva- ja videomateriaalista. Pyrimme tuotoksessamme tuomaan esille erilaisia ilmastonmuutoksen vastaisia ekotekoja. 360-kuvapohjalla oli tietokoneella mahdollista liikkua eri huoneisiin, joista löytyi mm. videoita ilmastoteoista. Useimmat videot sisälsivät esimerkkejä huonoista teoista, joita oli kommentoitu lyhyillä tietoiskuilla.

Pyrimme näyttämään tuotoksessamme arkipäiväisiä tekoja, joilla on vaikutus ilmastonmuutokseen. Videot herättävät ajatuksia omasta käyttäytymisestä ilmastonmuutosta kohtaan.  Onnistuimme mielestämme tässä hyvin, ja saimme näkymään, miten paljon nämä pienet teot vaikuttavat ympäristöön.

Viikkoomme mahtui paljon työtä sekä muutamia ongelmia. Suurimmat ongelmat ilmenivät tekniikan parissa, mutta ne saatiin kuitenkin lopulta ratkaistua. Työnjako ja roolit aiheuttivat alussa vaikeuksia. Pyrimme tasapuoliseen työskentelyyn, joka ei roolijakojen ohella aina onnistunut. Sisältöryhmällä oli aluksi enemmän työtä kuin tekniikkaryhmällä. Muokkausvaiheessa puolestaan editoijat joutuivat tekemään työt, ja muille ei oikein löytynyt järkevää tekemistä.

Lopputulos oli kuitenkin mielestämme upea ja kaikki olivat tiimissämme tyytyväisiä siihen. Saimme hienon mahdollisuuden hyödyntää 360-kameroita projektissamme ja arvokasta oppia opettajiltamme sekä Johannekselta ja Serdarilta. Opimme todella tärkeitä taitoja tiimissä toimiseen liittyen, josta on varmasti paljon hyötyä esimerkiksi työelämässä.

Tiimissämme oli kuvaajina Maiju K, Ilona ja Julia, äänisuunnittelijoina Joonas J. ja V, käsikirjoittajina Sanni, Roni, Nea, Roosa, Vilma ja Heta, leikkaajina Juuso ja Tatu, lavastajina Maiju V, Emmi ja Elina, Ohjaajina Aapo sekä Heidi, UX-designerina Siiri, graafisena suunnittelijana Ida ja 360-ympäristöstä sekä -kuvaamisesta vastasi Tuomas. Tuottajana toimi Arttu.

Kirjoittanut: Vilma Hyppölä ja Arttu Kaimio

Kaiken se kestää

  • Kuvaus projektista tähän

Maanpäällinen elämä – Eko-Erkki

Globaali VR-viikon ryhmäprojektinamme teimme elokuvatyylisen videokokonaisuuden, jonka tarkoitus oli saada katsojat pohtimaan maanpäällisen elämän ja ekosysteemien säilyttämistä ja varjelua. Työmme havainnollistaa erilaisten ekosysteemien tärkeyttä ja haavoittuvaisuutta esimerkkitapauksen keinoin. Esimerkkitapauksessa seurataan tietyn ekosysteemin, tässä tapauksessa metsätilkun, elinkaarta.

Projektia aloittaessamme suunnittelimme tekevämme kunnianhimoisen 360-pohjaisen VR-ympäristöön soveltuvan interaktiivisen elokuvakokonaisuuden. Työn suunnitteluvaiheessa ongelmana oli se, miten saisimme suurelle, 22:n henkilön kokoiselle työryhmällemme tasapuolisesti tekemistä. Tämä ongelma vaati muun muassa eri työroolien, kuten ohjaaja, lavastaja yms. jakamisen niin, etteivät kaikki päässeet ensisijaisesti toivomaansa rooliin. Osa rooleista olisi ollut helpompi toteuttaa vain yhdellä henkilöllä, mutta niihin jouduttiin kiinnittämään useampi tekijä. Osassa rooleista sen sijaan suurempi määrä tekijöitä ja ideoijia oli hyödyksi.

Saimme käsikirjoituksen, rooli- ja työjaon sekä muut juoksevat asiat hoidettua aikataulussa, mikä helpotti työn toteuttamista. Valitettavasti päästyämme kuvaamaan kohtasimme laitteiston kanssa käyttöongelmia, joiden vuoksi päädyimme 360-kameran sijasta kuvaamaan kohtaukset tavallisella videokuvalla.

Alkuperäisen 360-sunnitelman mönkään menemisestä huolimatta työhön sisältyi lukuisia onnistumisia. Työtä tehdessämme työryhmällä oli hauskaa viileästä säästä huolimatta. Moni kohtauksissa esiintyvä vitsi ja yksityiskohta oli vasta kuvaustilanteessa ideoitua, mikä teki videosta omalla tavallaan spontaanin ja autenttisen. Töiden toteutus tapahtui myös hyvässä hengessä, eikä työn aikana ilmennyt suuria erimielisyyksiä.

Työtä toteuttivat:

  • Ohjaus: Eemeli Vajanto ja Antti-Jussi Pitkänen
  • Käsikirjoitus: Santeri Soranta
  • Näytteleminen: Santeri Soranta, Kiia Corck, Vilja Kakkonen, Lasse Niemelä, Inka Helminen ja Katri Hurvi
  • Editointi: Saaga Pietikäinen ja Anni Vehviläinen
  • Valokuvaus: Katariina Räisänen ja Saku Nyman
  • 360-kuvaus: Eemeli Muurainen
  • Kuvaus: Touko Komulainen
  • Lavastus: Lotta Airaksinen, Jasmin Häkkinen, Venla Pennanen, Roosa Bruun, Aleksi Laukkanen, Elina Puutiainen
  • Tuotanto: Eerik Lappalainen

 

  • Vaikka projektimme kohtasi välillä valitettavia vastoinkäymisiä, oli lopputulosta arvokkaampaa nähdä ryhmämme hyvä ja iloinen työskentely, jonka ansiosta työ valmistui ajoissa ja hyvässä hengessä. Todistimme työssämme koulumme hyvät yhteistyötaidot, joista koko Klassikka voi olla ylpeä.

Zero Hunger

Meidän ryhmämme tavoite oli kestävän kehityksen tavoitteista numero 2, eli ”Ei nälkää”. Tavoite sisältää nälän poistamisen lisäksi ruokaturvan saavuttamisen, ravitsemuksen parantamisen sekä kestävän maatalouden edistämisen. Lähdimme pohtimaan tavoitetta suomalaisten näkökulmasta, ja heidän vaikutuksestaan tavoitteeseen. Päätimme tehdä 360-kuvan ruokakaupan sisältä, jossa näkyy 6 eri henkilöä tekemässä ostoksiaan. Eri henkilöitä kuvassa painamalla pääsee lukemaan tietoa heistä ja heidän taustastaan. Henkilöt ovat hyvin erilaisia, ja he liittyvät tavalla tai toisella nälänhätään. Kahdella henkilöistä on ostoskori kädessään, ja ostoskoria napauttamalla pääsee katsomaan ostoskorissa olevia tuotteita, ja lukemaan tietoa niiden tuottamisesta, sekä tuotteiden vaikutuksesta nälänhätään. Näiden henkilöiden ajatusmaailmat sekä ostoskorit ovat hyvin erilaiset, joten näkökulmia on useita. Heidän lisäkseen kaupassa on kerjäläinen, nälänhätää pakoon muuttanut henkilö, Suomen Punaisen Ristin rahankerääjä ja hänelle rahaa lahjoittava henkilö. Kaupasta löytyy tietystä kohdasta myös kasvisruokaresepti, tietoa kasvisruokavaliosta sekä yleistietoa nälänhädästä. Kuvan ajatuksena on näyttää, millaisilla arjenvalinnoilla me suomalaisetkin voimme vaikuttaa nälänhätään. Kuvasta näkee konkreettisia esimerkkejä, miten jokaisen henkilön valinnoilla on todellakin merkitystä. Se auttaa huomaamaan, miten nälänhätä koskee kaikkia, ja miten paljon muillakin kuin siitä kärsivillä on siihen vaikutusvaltaa. Kuvan henkilöihin ja heidän valintoihinsa kaupassa voi olla helppo samaistua, ja se saa jokaisen miettimään, miten tilannetta voisi itse parantaa.

Meidän tiimissämme oli yhteensä 23 henkilöä. Saimme jaettua roolit melko sujuvasti, ja kaikille löytyi nopeasti tehtävää. Tiimi toimi erittäin hyvin, ja hommat saatiin tehtyä ajallaan. Tuottajina tiimissä toimivat Josefiina Tauru ja Jenny Eskelinen. Kuvamme näyttelijät olivat Iitu Tirkkonen, Emilia Ålander, Aino Loikkanen, Reetta Jäppinen, Saara Parkkisenniemi sekä Aarne Savinainen. 360-kuvaajamme oli Jenni Laakkonen. Kuvassa esiintyvien henkilöiden tarinoita tai kuvan muita tekstejä käsikirjoittamassa mukana olivat Nea Hyvönen, Mira Turpeinen, Emma Worster, Saija Koponen, Iida Kosunen, Aino Hirvinen, Anna Lindholm, Inka Laitinen, Elina Brilli sekä Mikael Ollikainen. Käsikirjoittajina sekä avustajina toimivat Veera Niskanen sekä Luukas Laitinen. Tekniikka toi ryhmällemme hieman hankaluuksia, koska sitä ei voinut tehdä monta ihmistä yhtä aikaa, ja se oli kuitenkin iso homma yhdelle henkilölle. Editoinnin hoiti Tiia Koponen, sekä graafisessa suunnittelussa auttoi Moritz Müller. Loppujen lopuksi toteutus onnistui hienosti, ja tiimi oli tyytyväinen tuotokseen.

Ensarin energiaelämä

Aiheenamme oli Agenda 2030-tavoitteena SDG 7 eli edullisen, luotettavan, kestävän ja uudenaikaisen energian varmistamisen kaikille. Työmme nimi oli Ensarin energiaelämää. Agenda 2030-tavoitteemme tulee työssä näkyviin, kun käymme läpi, millä eri tavoin edullista, puhdasta ja laadukasta energiaa voi saada. Myöhemmin meidän toisessa 360-videossamme käymme läpi mitä meidän tavoitteemme pyrkii saavuttamaan vuoteen 2030 mennessä. Viimeiseksi kirjoitimme tietotekstin, missä luettelimme eri kaltaisia energiamuotoja mitä käyttäisimme vuonna 2030, jos saavuttaisimme tämän tavoitteen siihen mennessä.

Jaoimme työnjaossa roolit osaamisen perusteella. Ville toimi meidän 360-kuvaajanamme sekä leikkaajana. Minä toimin tuottajana ja delegoin tehtäviä muille. Tämän lisäksi autoin käsikirjoituksessa. Ensar oli meidän ensimmäisessä videossamme päähahmona. Joonaksen kanssa kirjoitimme käsikirjoituksen. Muut tiimin jäsenet, joilla oli aikaa, hakivat internetistä tietoa meidän Agenda-tavoitteestamme sekä uusista edullisista energiamuodoista meidän tietotekstiä varten. Lähes kaikkia tiimin jäseniä käytettiin meidän 360-videoissamme.

Tiimin työskentely onnistui erittäin hyvin ja tehokkaasti, sillä saimme kaikki tarvittavat asiat valmiiksi hyvin ajoin. Oli mukavaa nähdä, kuinka hyvin me kaikki työskentelimme yhdessä tässä projektissa.

Työskentelyn haittapuoli oli se, että koska samaan aikaan oli vierailijoiden ohjelmaa, meillä oli vaikeuksia löytää luokkia mihin pääsisimme kuvaamaan 360-videoitamme ja loppujen lopuksi onnistuimme saamaan vain kaksi luokkaa, mihin pääsimme kuvaamaan. Toinen asia, mikä tuotti vähän harmia, oli se, että meidän 360-kamerastamme loppui virta ennen kuin ehdimme kuvata meidän toisen videomme. Tämä johti meidän tuotantomme pitkittymiseen ja jouduimme lopulta lainaamaan kameraa toiselta ryhmältä.

Meidän tiimi oli huomattavan pieni muihin verrattuna, mutta tämä ei aiheuttanut minkäänlaista ongelmaa, sen sijaan minun mielestäni meidän työskentelymme onnistui paremmin, kun kaikki tiesivät, mitä piti tehdä. Työhön osallistui Simo Tolvanen, Juha Kapulainen, Mika Liuha, Joonas Lehmusvuori, Jaakko Koskinen, Ensar Kunduraci, Akseli Tolvanen, Suvi Toivanen, Ville Pitkänen sekä minä, Gramoz Perquku.

 

Linkki tiimien esittely tallenteisiin.

 

Making of video

Tehtävänämme oli kuvata muiden ryhmien toimintaa ja haastatella ihmisiä selvittäen viikon fiiliksiä. Lopuksi kokosimme ajatukset yhteen ja saimme aikaan muutaman minuutin mittaisen videon kulissien takaa. Videon lisäksi toimittajamme kirjoittivat jutun koulun nettisivuille.

Tiimissämme olivat Unna Ålander (tuottaja), Julia Siimento (toimittaja), Aino Laukkanen (toimittaja), Annie Muli (toimittaja), Henriikka Häkkinen (kuvaaja), Mette Eskelinen (kuvaaja), Anniina Mankinen (kuvaaja), Veera Huoman (kuvaaja), Aada Mäntylä (editoija), Ulpu Ålander (editoija) ja Elviira Moilanen (editoija). Työskentelymme sujui mallikkaasti ja olimme lopputulokseen erittäin tyytyväisiä.

Terv. Unna Ålander (tuottaja)

Making of video neljän päivän tiimityöskentelystä EU agenda 2030 parissa.