Torstaina 9.5.2019 matkustimme New Yorkista Hobokenin juna-asemalta Princetoniin Hamiltonin juna-asemalle. Princeton on kaupunki Mercerin piirikunnassa. Tämä sijaitsee New Jerseyn osavaltiossa, joka sijaitsee New Yorkin osavaltion pohjoispuolella.
Princetonin yliopisto
Menomatkalla Princetonin yliopistoon kävimme herkuttelemassa Princetonissa paikallisessa lettukahvilassa, josta sai todella maukkaita lettuja ja kahveja. Princetonin alue erottui siinä, että siellä oli kävelytiet ja paljon pyöräilijöitä. Kahvilan seinällä oli myös pyöräilyyn innostava ilmoitus “Thanks for riding your bike”.
Iltapäivällä kävelimme Princetonin yliopistoalueelle, jossa tapasimme suomalaisen Princetonin yliopiston opiskelijan Henrietta Toivasen. Valmistuttuaan Kuopion klassillisesta lukiosta hän lähti opiskelemaan Yhdysvaltoihin, ja siirtyi sitten opiskelemaan Princetonin yliopistoon. Tällä hetkellä hän tekee väitöskirjaa.
Princetonin kaupunki tunnetaan erityisesti siellä sijaitsevasta Princetonin yliopistosta. Princetonin yliopisto perustettiin vuonna 1746, ja näin ollen se on Yhdysvaltojen neljänneksi vanhin yliopisto. Se on yksi rikkaimmista yliopistoista Yhdysvalloissa, ja maailman mittakaavassa neljänneksi rikkain. Princetonin yliopisto on poliitikkojen, arkkitehtien ja teknisen alan oppilaitos. Jos Princetonin yliopistoa vertaillaan maailman yliopistojen välisissä vertailussa, se sijoittuu kärkipaikoille.
Henrietta Toivanen oppaanamme kiertelimme Princetonin yliopistoaluetta. Henrietta Toivanen kertoi omasta historiastaan, kuinka hän päätyi opiskelemaan Princetonin yliopistoon, mitä kuuluu Princetonin yliopiston historiaan, mitä siellä opiskellaan ja missä siellä alueella sijaitsee mitäkin. Pääsimme tutustumaan alueisiin, jonne ei tavallisella turistilla ole mahdollista päästä, esim. opiskelijoiden tiloihin ja kirjastoon, jonne Henrietta hankki meille kulkuluvat.
Opiskelijat Princetonin yliopistossa ovat eri puolilta maailmaa. Huippuyliopistoon pääsee, jos menestyy opinnoissaan ja pystyy suunnittelemaan, mitä näkee tulevaisuudessaan opiskelijana. Vaaditaan siis myös luovuutta ja ideoita. Henrietta kertoi, ettei ole tavannut toistaiseksi muita suomalaisia, mutta olettaa kyllä isossa yliopistossa muitakin olevan.
Kierros oli todella mielenkiintoinen ja olemme todella kiitollisia näin hyvästä mahdollisuudesta, että pääsimme vierailemaan yliopistossa hyvän oppaan kanssa. Kierroksen loputtua kävimme vielä yhteisesti syömässä yliopiston ruokailutilassa, joka muistuttaa Harry Potterin Tylypahkan ruokasalia.
Operaatio Mars - Glovr New Yorkissa19.5.2019