Kêr Farms on New Jerseyssä toimiva yritys, joka kasvattaa hydroponisella eli vesiviljelymenetelmällä useita eri marja- ja yrttilajeja syötäväksi ja myyntiin. Tuotteet ovat paikallisia eikä niitä kuljeteta pitkiä matkoja. Tällöin tuotteet pysyvät ympäristöystävällisinä eikä niihin tarvitse lisätä ylimääräisiä säilytysaineita. Yrityksen ja ylipäätään hydroponisen kasvatuksen vahvuutena on se, että kasveja voi viljellä säästä ja vuodenajasta riippumatta. Kasveihin ei tarvitse lisätä ollenkaan tuholaismyrkkyjä sillä kasvuympäristössä liikkuu ainoastaan sinne tuotuja mehiläisiä, jotka auttavat pölyttämisessä.
Yritys on hyvin tulevaisuuteen tähtäävä. Ilmastonmuutoksen muunnellessa maapallomme ympäristöä on varauduttava vaihtoehtoisiin toimenpiteisiin. Vesiviljely on yksi osa sekä ilmastonmuutoksen ennaltaehkäisyä että siihen sopeutumista.
Vierailimme torstaina Kêr Farmsin tilalla, jossa meidät ystävällisesti vastaanotti Aaron Blades. Aaron on yksi Kêr Farmsin perustajista ja toimii myös yrityksen operatiivisena johtajana (Chief Operating Officer, COO). Tutkimuksellista näkökulmaa edustaa Princetonin yliopiston tutkijaan Paul Gauthier (Princeton Environmental Istitute). Hänen aikatauluunsa vierailumme ei tällä kertaa mahtunut. Sen sijaan Aaron Bladesin lisäksi mukana vierailulla oli jatko-opiskelija Caroline.
Ulkoapäin rakennus näytti vanhalta tehtaalta, ja meidän oli aluksi hankala löytää sisäänkäyntiä tilalle. Hetken aikaa pyöriskeltyämme alueella löysimme oven, jonka vieressä luki pienellä Kêr Farms. Aaron tuli meitä hymyillen vastaan parkkipaikalla ja johdatti meidät sisälle rakennukseen. Rakennuksen tyyli kiinnitti huomioni: tiiliseinillä oli katutaiteen omaisia maalauksia ja oranssit jalanjäljet kuluneilla puisilla portailla johdattivat meidät urbaani -tyyliselle käytävälle.
Kêr Farmsin tilat sijaitsijvat pienessä lasitetussa huoneessa. N. 2,5 metriä korkea huone oli lattiasta kattoon saakka täynnä vesiviljelmiä. Sillä hetkellä eniten silmäänpistivät kypsät, punaiset mansikat, joita kasvoi eniten koko tilalla. Aaronin lisäksi mukana oli yksi työntekijöistä, ja he yhdessä kertoivat meille toiminnastaan sekä vastasivat meidän esittämiin kysymyksiimme. He osasivat kertoa todella taitavasti ja ymmärettävästi meille kaikki tarvittava tieto ja vielä hieman enemmänkin (esim. työntekijä kertoi itse kasvattavansa myös muutamia yrttejä kotonaan pienessä vesiviljelysysteemissä). Oli mielenkiintoista kysyä tietoa aiheesta alan ammattilaisilta, sillä emme itse olleet ennen biologian 2 kurssia tutustuneet millään tasolla vesiviljelyyn.
Kierroksen aikana saimme maistella eri tuotteita kuten mansikoita, yrttejä ja orvokkeja tuoreina viljelmistä. Emme huomanneet eroa maussa lukuunottamatta mansikoita, koska ne eivät olleet vielä täysin kypsiä.
Aaron saattoi meidät takaisin ovelle, missä kiittelimme kovasti heidän ajastaan. Kokemus oli kaikille meille uusi, josta saimme varmasti paljon tietoa irti. Näin oppilaina oli myös mahtava nähdä, kuinka kiinnostuneita meidän lisäksi opettajamme, jotka eivät olleet luonnontieteispohjaisia, olivat Kêr Farmsin toiminnasta. Kierros sai meidät kaikki pohtimaan hydroponista viljelyä hyvin todennäköisenä askeleena kohti seuraavaa suurta käännöstä kasvien viljelyssä.
Linkki Kêr Farmsin sivuille: https://www.kerfarms.com
Tutustu myös Paul Gaulthierin haastatteluun: