Operaatio Marsin taustoja

Miksi Globaali VR -hanke vei New Yorkiin?

Glo­baa­li VR on osa lu­ki­o­lai­sen ar­kea -hank­keen eli Glov­rin läh­tö­koh­ta­na on edis­tää jo­kai­sen opis­ke­li­jan kä­si­tys­tä omas­ta roo­lis­taan glo­baa­li­na vai­kut­ta­ja­na. Toi­min­ta hank­kees­sa poh­jau­tuu te­ke­mi­seen ja ko­kei­le­mi­seen yk­sin ja ryh­mis­sä. Tär­kein­tä hank­kees­sa on vie­dä glo­baa­lit tee­mat ja nyky­ai­kai­nen tek­no­lo­gia jo­kai­sen opis­ke­li­jan ulot­tu­vil­le.

Glov­rin toi­min­ta sai­kin voi­mak­kaan alku­sy­säyk­sen syk­syl­lä 2017, jol­loin tii­mi­jak­sos­sa en­sim­mäi­sen opin­to­vuo­den opis­ke­li­jat tu­tus­tui­vat VR-maa­il­man tuot­ta­mi­sen pe­rus­tei­siin ja  tuot­ti­vat itse Agen­da 2030 ta­voit­tei­siin liit­ty­vää ma­te­ri­aa­lia 360-ym­pä­ris­töön. Luku­vuon­na VR-lait­tei­den ja 360-ym­pä­ris­tö­jen käyt­tö­ko­kei­lut eri oppi­ai­neis­sa sai­vat al­kun­sa.

Syk­syl­lä 2018 saim­me yh­teis­työ­pyyn­nön New Yor­kis­sa si­jait­se­van kou­lun West Hol­low Midd­le Schoo­lin scien­ce opet­ta­jal­ta Chris­top­her Re­gi­nil­tä. Hä­nel­lä oli me­neil­lään mit­ta­va vesi­kas­va­tus­pro­jek­ti, jon­ka pyr­ki­myk­se­nä oli tuo­da tie­de tu­tuk­si konk­re­ti­an avul­la. Li­säk­si yh­teis­työ­kump­pa­nei­ta oli use­as­sa eri maas­sa. Toi­min­ta al­koi kiin­nos­taa myös mei­tä. Ope­raa­tio Mar­sik­si kut­sut­tu pro­jek­ti läh­ti käyn­tiin meil­lä kol­man­nes­sa jak­sos­sa.

Yh­teis­työ osoit­tau­tui toi­mi­vak­si. Opis­ke­li­jat ja­koi­vat eng­lan­nin­kie­li­siä työs­ken­te­ly­vi­de­oi­taan FlipG­ri­dis­sä ja työ­se­los­teet ja -ra­por­tit teh­tiin sekä suo­mek­si että eng­lan­nik­si. Syn­tyi idea ta­va­ta nämä ih­mi­set, tu­tus­tua kou­luun ja ra­ken­taa pit­kä­ai­kai­nen tu­le­vai­suus­pro­jek­ti.

Suun­ni­tel­ma laa­je­ni ja lo­pul­ta mat­kas­ta syn­tyi pal­jon muu­ta­kin. Tu­tus­tuim­me eri kou­lu­as­tei­seen aina pie­nis­tä ala­kou­lu­i­käi­sis­tä lu­ki­o­i­käi­siin ja lo­pul­ta Prin­ce­to­nin yli­o­pis­toon. Vesi­kas­va­tus­pro­jek­ti sy­ven­tyi, kun pää­sim­me tu­tus­tu­maan Ker Farm­siin, joka liit­tyy Prin­ce­to­nin yli­o­pis­ton tut­ki­ja Paul Gaut­hie­rin tut­ki­muk­siin yh­teis­työ­pro­jek­ti­na Aa­ron Bla­de­sin kans­sa.

Po­li­tii­kas­sa me­ri­toi­tu­nut (mm. New Yor­kin alu­eel­la pre­si­dent­ti­eh­dok­kuut­ta ta­voi­tel­lut)  ja täl­lä het­kel­lä kau­pun­gin neu­von­an­ta­ja­na toi­mi­va (hed­ge fund ma­na­ger and town su­per­vi­sor for the town of Rye, New York)  Joe Car­vin otti mei­hin yh­teyt­tä, ja sen myö­tä meil­le avau­tui uusi kan­sain­vä­li­nen ver­kos­to – One­World. Joe Car­vin loi On­Worl­din ta­voit­tee­naan aut­taa jo­kais­ta tun­te­maan ole­van­sa osa tätä maa­il­maa ja si­ten ra­ken­ta­maan rau­haa, ym­mär­rys­tä ja kes­tä­vää ke­hi­tys­tä. Pää­sim­me mu­kaan en­sim­mäi­se­nä suo­ma­lai­se­na kou­lu­na.  Kes­kus­te­lim­me vie­rai­lul­la myös YK-de­le­gaat­ti­na­kin toi­mi­neen Ta­pio Kan­ni­sen kans­sa, joka kir­joit­ta­nut te­ok­sen Cri­sis of Glo­bal Sus­tai­na­bi­li­ty ja toi­mii edel­leen kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen pa­ris­sa New Yor­kis­sa (Pre­si­dent of Glo­bal Cri­sis In­for­ma­ti­on Net­work Inc. (GCIN)).

Prin­ce­to­nin yli­o­pis­tos­sa opis­ke­le­va, Klas­si­kan en­ti­nen opis­ke­li­ja Hen­riet­ta Toi­va­nen esit­te­li meil­le yli­o­pis­to­a­lu­et­ta. Hän on pe­reh­ty­nyt Ira­nin ti­lan­tee­seen ja ydin­ase­tur­val­li­suu­teen. Kes­kus­te­lim­me myös pal­jon sii­tä, mil­lais­ta on opis­kel­la huip­pu­yli­o­pis­tos­sa ja mil­lai­sia omi­nai­suuk­sia vaa­di­taan. Vaik­ka pi­tää­kin olla hyvä opis­ke­lu­me­nes­tys, on kui­ten­kin tär­kein­tä oma ajat­te­lu. Mil­lai­sia ide­oi­ta it­sel­lä on sekä mitä ja mi­ten ha­lu­aa tut­kia.

Nel­jän opis­ke­li­jan ja kah­den opet­ta­jan voi­min am­men­sim­me New Yor­kin an­tia ja ensi luku­vuon­na se jal­kau­tuu sit­ten koko kou­lul­le (tou­ko­kuun puo­li­vä­lis­sä pa­lat­tu­am­me mei­dän kaik­kien piti ot­taa luku­vuo­den lop­pu­kiri ja mat­ka­ma­te­ri­aa­li­a­kin ko­ko­sim­me­kin vas­ta kesä­kuus­sa). Ko­ko­nai­suus oli to­del­la moni­puo­li­nen: eh­dim­me vi­ral­li­sen oh­jel­man li­säk­si tu­tus­tua näh­tä­vyyk­siin ja mu­se­oi­hin – alu­eel­li­ses­ti­kin vii­kon ai­ka­na tu­tus­tuim­me laa­jaan osaan New Yor­kia. Kii­tos koko tii­mil­le hie­nos­ta yh­teis­työs­tä!

Tu­tus­tu mat­ka­vi­de­oon!

Ope­raa­tio Mars - Glovr New Yor­kis­sa19.5.2019